FAQ | Free-Laskutus

Usein kysytyt kysymykset

Yleiset kysymykset

Maksaako liittyminen?

Ei maksa!

Free-Laskutukseen voi liittyä milloin tahansa ilmaiseksi ilman sitoumuksia!
Maksat palvelumaksumme vasta kun asiakkaasi on maksanut laskusi.

Hinnasto >>

Mitä on kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjyys on työntekemisen muoto, jossa laskutat asiakkaitasi tehdystä työstä ilman, että sinun tarvitsee perustaa omaa yritystä tai lähetellä verokorttiasi lukuisille työnantajille. Free-Laskutuksen palvelun avulla kevytyrittäjät välttyvät oman yrityksen mukana tuomalta byrokratialta, jotta voit keskittyä olennaiseen, eli omaan työhön.

Kevytyrittäjäksi voi ryhtyä lähes poikkeuksetta kuka tahansa. Free-Laskutuksen kevytyrittäjyys- palvelua käyttää jo lähes tuhat oman alansa ammattilaista.

Lisää kevytyrittäjyydestä >>

Sopiiko kevytyrittäjyys minulle?

Kevytyrittäjyys sopii lähes kaikille henkilöille, jotka myyvät omaa osaamistaan.
Parhaita puolia kevytyrittäjyydessä on, että sinun ei tarvitse stressata yrittämisen byrokratiasta tai huolehtia yrittäjän velvoitteista.

Mikäli haluat tehdä omaa työtäsi ja sinun ei ole tarkoituskaan laajentaa liiketoimintaasi, sopii kevytyrittäjyys sinulle. Myös jos haluat harjoittaa yritystoimintaa ja kasvattaa siitä jopa satoja työllistävän yhteiskunnallisen tekijän, on Free-Laskutus hyvä ja turvallinen tapa testata toimintaa ja saada oppia oman yrityksen pyörittämiseen.

Lue lisää >>

Mikä on Free-Laskutus?

Free- Laskutus tarjoaa erilaisen tavan työllistyä ja työllistää. Kauttamme onnistuu niin omien töiden laskutus kuin koko yrityksesi henkilökunnan työllistäminen. Free:n kautta voit myös kokeilla liikeideaasi käytännössä ilman yrittäjänriskiä ja byrokratiaa

Lue lisää Free-Laskutuksesta>>

Pitääkö minun ottaa Yrittäjän eläkevakuutus (YEL) ?

Ei välttämättä. Mikäli tienaat 12kk aikana enemmän kuin 7656,26€ (v.2018), olet YEL- velvollinen ja sinun tulee ottaa YEL- vakuutus. Vakuutuksen saat helposti ilman lisäkuluja palvelustamme vain ilmoittamalla arvioidun työtulosi, mitä voit muuttaa helposti jälkikäteen.
Saavuttaaksesi 7656,26€ palkan, on sinun laskutettava n. 8000€ vuoden aikana Free- Laskutuksen kautta.

Lue lisää Yrittäjän eläkevakuutuksesta>>

Sosiaaliturva

Olenko oikeutettu työttömyysturvaan?

Kevytyrittäjälläkin on oikeus työttömyysturvaan.

Mikäli laskutuksesi jää vähäiseksi, etkä tarvitse YEL-vakuutusta, on sinulla mahdollisesti oikeus soviteltuun työttömyysetuuteen.

Jos YEL-vakuutuksesi työtulo on yli 12 576€ on mahdollista saada peruspäivärahaa sekä mahdollisesti ansiosidonnaista, jos kuulut yrittäjien työttömyyskassaa.

Lopulliset päätökset tekee aina TE-toimisto, eli suosittelemme olemaan omaan TE-toimistoosi yhteydessä.

Lisää kevytyrittäjän työttömyysturvasta>>

Onko kevytyrittäjällä oikeus sairaspäivärahaan?

Kevytyrittäjälläkin on oikeus sairastaa.
Jos kevytyrittäjällä on YEL-vakuutus, on omavastuuaika sairauspäivärahassa yksi päivä, eli sairastumispäivän. Jos kevytyrittäjällä ei ole YEL-vakuutusta, on omavastuuaika sama kuin palkansaajalla, eli sairastumispäivä ja sitä seuraavat yhdeksän arkipäivää.

Lisää kevytyrittäjän sosiaaliturvasta>>

Aktiivimalli

Voit kerryttää aktiivisuuttasi yrittäjätulon muodossa. Aktiivisuutesi täyttyy, mikäli ansaitset kevytyrittäjyydestä n. 241€ v.2018  65 päivän tarkastelujakson aikana.

Mikä on YEL?

YEL-vakuutus on yrittäjän työeläkevakuutus. Se mahdollistaa tehokkaamman vakuuttamisen ja joustavamman toiminnan eläkevakuutuksien osalta. Se on henkilökohtainen työeläkevakuutus, jonka määrän voit tietyin rajaehdoin itse päättää. Lisäksi se on verovähennyskelpoinen omassa verotuksessasi – yrittäjyyden edut ilman vaivaa.

Lisää YEL-Vakuutuksesta>>

Laskuttaminen

Mitä on laskuttaminen?

Kevytyrittäjän kohdalla laskuttaminen tarkoittaa sitä, että lähetät laskun tehdystä työstäsi toimeksiantajallesi, eli asiakkaallesi.
Laskuttaminen on molemmille osapuolille helppo tapa vähentäen molempien byrokratiaa tuoden joustoa työpaikalle.

Miten teen laskun?

Lasku on helppo tehdä palvelussamme. Täytät vain asiakkaasi tiedot ja laskun tiedot kuten:
Työsi, kuvauksen, määrän ja hinnan. Tämän jälkeen esikatselet laskun ja lähetät sen!

Tuleeko laskuun ALV?

Lähes poikkeuksetta laskuun tulee Alv24%.
Alvittomia toimialoja ovat mm:

  • Muusikot / Esiintyvät taiteilijat
  • Rakennusala
  • Terveydenhoito
Joudunko maksamaan Alv:n

Arvonlisäverosta sinun ei tarvitse Free Laskutuksen käyttäjän huolehtia!
Meidän järjestelmämme pitää huolen, että ALV:it ja muut verot tulevat automaattisesti hoidetuksi.

Kuka lähettää laskun asiakkaalleni?

Lasku lähtee automaattisesti palvelustamme kun painatte ”Lähetä”-painiketta.
Lasku lähtee joko verkkolaskuna tai sähköpostina riippuen, onko asiakkaanne verkkolaskutiedot syötettynä järjestelmäämme.

Saat aina kopion laskusta sähköpostiisi!

Palkat

Kauanko kestää että saan palkkani?

Kun asiakkaasi on maksanut laskun on se sinun käytettävissä samantien.
Jos olet valinnut laskua tehdessäsi, että haluat palkan heti tilille, lähtee palkka maksuun heti kun järjestelmämme on kirjannut laskusi maksetuksi.

Kuinka paljon saan palkka?

Palkan määrä riippuu täysin, onko sinulla kuluja laskuusi liittyen ja mikä on veroprosenttisi.
Suuntaa-antavan palkkalaskurin löydät Extranetistämme.

Bruttopalkkasi on kuitenkin n. 80% laskutushinnastasi riippuen tietenkin YEL-vakuutuksesi määrästä.

Hoidanko itse ennakonpidätyksen?

Et!
Lataat omista tiedoista verokorttisi ja me vähennämme automaattisesti pyydetystä palkastasi ennakonpidätyksen ja toimitamme sen Verohallinnolle.

Voinko saada palkan jo ennen kuin asiakkaani on maksanut laskua?

Voit!
Free-Laskutus tarjoaa PikaPalkan, jolloin voit saada laskusi summan käyttöösi jo ennen kuin asiakkaasi on maksanut laskuasi.
PikaPalkasta veloitamme extra 3% palvelumaksun.

Ulosotto

Toimimme viranomaisten ohjeiden mukaisesti ja pidätämme ulosoton heiltä saadun ohjeistuksen mukaan.
Yleensä ulosotto on 1/3 palkasta ja koska kyseessä on satunnaisesti maksettavaa palkkaa, emme pysty ottamaan suojaosuutta huomioon vaan ulosmittaus tapahtuu ilman suojaosuutta.

Lähes kaikissa tapauksissa palkasta ulosmittaukseen joutuvat henkilöt tietävät asiasta jo pitkään, eli jos sinulla on päässyt asioita ulosottoon, ei niitä heti olla pidättämässä palkasta. Oma ulosottoviranomaisesi osaa tässä neuvoa sinua parhaiten!

Rekisteröityminen on ilmaista
Julia, 22v

Julia, 22v

Opiskelija

Minna, 23v

Minna, 23v

Muusikko

Jaakko, 25v

Jaakko, 25v

Ääniteknikko

Free-Laskutuksen blogissa

Free-Laskutuksen käyttäjä Antti

Mitä teet työksesi? Työkseni teen monenlaisia esiintyvän taiteilijan projektiluontoisia tehtäviä, mutta yksinkertaistaen voisin sanoa olevani tällä hetkellä näyttelijä ja muusikko. Saan näytellä teatteri- ja musikaalituotannoissa, dubata lastenelokuvia, ohjata...

Free:n käyttäjä Paula

Mitä teet työksesi? Työskentelen monipuolisesti kulttuurialalla näyttelijänä ja kulttuurituottajana. Tällä hetkellä näyttelen teatterissa lapsille ja ikäihmisille suunnatuissa ohjelmistoissa. Tämän lisäksi tuotan kahta eri musiikki-hanketta kehitysvammaisille...

Kevytyrittäjälläkin on oikeus jouluun

Kesällä kirjoittelimme, että toivottavasti kaikki muistavat pitää aina välillä lomaa. Viimeinen työviikko ennen joululomia on käynnissä ja monet odottavatkin jo lähestyviä pyhäpäiviä perheen parissa, jotka tulevat varmasti itse kullekin tarpeeseen. Joululomien aikana...

Uutiset

Löydät meidät nyt myös WhatsApista

Te toivoitte ja me toteutuimme! Saatte meihin yhteyden nyt myös WhatsApissa. Käy kokeilemassa sivun vasemmasta alakulmasta olevasta kuvakkeesta ja tervehdi meitä! Voitte laittaa myös suoraan WhatsApp- viestiä numeroon +358 40 6731289

Free-Laskutus Oy mukana perustamassa Uusi Työ Ry:tä

Uusi työ ry on laskutuspalveluiden yhdessä juuri perustama yhdistys, jonka tehtävänä on edistää itsensätyöllistämistä ja kevytyrittäjyyttä. Yhdistyksen tavoitteena on, että itsensätyöllistäminen määritellään selkeästi lainsäädännössä yhtenä työn muotona perinteisen...

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Liittyminen on ilmaista nyt ja aina eikä velvoita sinua mihinkään. Maksat palvelun käytöstä vasta kun alat vastaanottamaan suorituksia.

Kysyttävää? Autamme mielellämme.

asiakaspalvelu@freelaskutus.fi
0203 323 45