Psykologin kommentti | FREE-Kevytyrittäjä
Julkaistu 25.09.18

Miten sinä reagoit työpaikalla tapahtuvaan kiusaamiseen?

Työterveyspsykologin kertoo siitä, kuinka työpaikan kiusaamistilanteissa tulee toimia.

Kuva ei liity tapaukseen. 
Jokaisella työpaikalla työntekijät joutuvat välillä kohtaamaan ristiriitoja. Kiusaamisella tarkoitetaan kuitenkinpitkään jatkuvaa ja toistuvaa kielteistä käyttäytymistä. Työterveyspsykologi Heli Hannonen kertoi, miten meidän tulisi reagoida kiusaamiseen ja millaisilla keinoilla siitä voi selvitä.

“ Kiusaamisen syitä, jotka liittyvät suoraan persoonallisuuteen, ei ole löydetty. Kuka tahansa voi saada kiusaajan tai kiusatun roolin työpaikalla. “

Hannosen mukaan työpaikoissa, joissa esiintyy kiusaamista,  yhteisiä tekijöitä ovat huono tiedonkulku ja perehdytys, puutteellinen johtaminen, epäselvät työnjaot, rakenteet sekä tavoitteet. Toisena merkittävänä tekijänä on työntekijöiden henkilökohtaiset asiat. Yksityiselämän hankaluudet puretaan työpaikalla, eikä huonoon käytökseen puututa.

Kiusaaminen voi aiheuttaa psyykkistä sekä psykosomaattista oireilua, kuten hermostuneisuutta, ahdistuneisuutta, masentuneisuutta, uni- ja keskittymisvaikeuksia, vatsavaivoja sekä päänsärkyä. Merkittävä huomio on myös se, että ne jotka eivät ole kiusaamisen kohteena, mutta näkevät sitä, stressaantuvat myös helpommin kuin ihmiset keskimäärin.

 

Miten sivustakatsojan tulisi toimia?

Esimiehelle on aina hyvä mennä kertomaan, jos näkee tai kuulee häiritsevää käyttäytymistä työpaikalla. Jos kiusaaja on esimies, tieto tulisi välittää esimiehen esimiehelle. Näissä tilanteissa voisi ottaa mukaan keskustelemaan esimerkiksi ystävän työpaikalta tai muun tukihenkilön.

Sivustakatsojien voi olla vaikea puuttua kiusaamiseen tai pelko itse kiusaamisen kohteeksi tulemisesta on niin suuri, ettei tilanteeseen puututa.

Hannonen kertoo, että sivustakatsojakin pystyy vaikuttamaan kiusaamiseen.

“ Yhdellä työpaikalla oli muodostunut sellainen tapa, että ihmiset puhuivat pahaa toisistaan. Sovimme, että jos joku tulee puhumaan pahaa, niin voi sanoa, että “lopeta, en halua kuulla.”. Hannonen kertoo, että ratkaisuun tultiin, sillä tällä työpaikalla ajateltiin sen olevan epärealistista, ettei kenestäkään puhuta pahaa selän takana. ”

 

Negatiiviset kommentit tasapainoon positiivisuudella

Riiteleminen työpaikalla ei loppujen lopuksi hyödytä ketään.

“ Yksi tapa vaikuttaa, on kertoa suoraan huonosti käyttäytyvälle, että hänen kommenttinsa kuulostavat ikäviltä, eivätkä ne ole soveliaita työympäristöön. Niitä epäasiallisesti käyttäytyvän huonoja piirteitä ei kannata alkaa vatvomaan, vaan keskittyä antamaan tukea sille, jonka on nähnyt kohdeltavan huonosti.”, Hannonen lisää.

 “ Jos kuulee, että toisesta ihmisestä sanotaan jotain ikävää, voi kuitata sen kertomalla myönteisen kommentin tästä henkilöstä. Ikään kuin tasapainottaa tilannetta.”

Jokaisella on työpaikalla oman roolinsa puolesta vastuu puuttua asioihin. Jos akuutissa tilanteessa on vaikea puuttua asiaan, voi sivustakatsoja mennä myöhemmin juttelemaan kiusatun kanssa tai kääntyä esimiehen puoleen.

 

Miten toimia kiusaamistilanteiden ilmetessä – ABC

 

A. Pyri vaikuttamaan tilanteeseen

“ Jos ihmisellä on sellainen tunne, että häntä kohdellaan huonosti, asia tulee tehdä heti selväksi kyseiselle ihmiselle, joka tämän tunteen saa aikaan. Kyse voi olla esimerkiksi väärinymmärryksestä ja näin kiusaamisen kierre katkeaa, kun asiaan puututaan heti. Usein keskellä outoa tilannetta ihminen ei osaa suoraan avata suutaan ja jos näin käy, on hyvä mennä myöhemmin kysymään, että ymmärsinkö asian oikein, sillä kyseinen kommentti pahoitti mieleni. ”

 

B. Pidä itsestäsi huolta

 “ Erityisesti silloin, kun huolet kuormittuvat ja stressiä kertyy, on tärkeää pitää itsestään huolta. Syö ja liiku riittävästi omaa kehoasi kuunnellen, huolehdi unesta ja mene ajoissa nukkumaan. Panosta oman itsesi hoitamiseen. ”

 

 C. Harrasta jotain, mikä tuo sinulle onnistumisen kokemuksia

 ” Työpaikan ihmissuhteita ei kannata analysoida liikaa tai alkaa itsekin epäillä omaa arvoaan työpaikalla. Tee vapaa-ajalla asioita, jotka irrottavat ajatukset työstäsi. Harrasta niitä asioita, jotka tuovat sinulle iloa ja onnistumista.”

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Liittyminen on ilmaista nyt ja aina eikä velvoita sinua mihinkään. Maksat palvelun käytöstä vasta kun alat vastaanottamaan suorituksia.

Kysyttävää? Autamme mielellämme.

 asiakaspalvelu@freelaskutus.fi
 0203 323 45