YEL | Free-Laskutus

YEL

Eläketurvakeskus linjasi selkeästi, että kaikki itsensätyöllistäjät tulevat jatkossa kuulumaan YEL-vakuutuksen piiriin. Tämä on asiakkaidemme kannalta selkeä ja turvallinen ratkaisu. Toki muutoksia tapahtuessa on aina hyvä tietää, miten ne vaikuttavat elämääsi. Kasasimme kysymys-vastauspankin asiaan liittyen, jotta löydät tiedon yleisimpään tilanteisiin tehokkaasti.

Me hoidamme puolestasi kaiken, mikä lakien puitteissa on mahdollista. Älä siis stressaa muutoksesta, me palvelemme.

Jos YEL-vakuutus on sinulle uusi tuttavuus terminä TyEL-vakuutuksen sijasta, katsothan ensin pikaiset videomme asiaan liittyen.

Mikä YEL?

YEL-vakuutus on yrittäjän työeläkevakuutus. Se mahdollistaa tehokkaamman vakuuttamisen ja joustavamman toiminnan eläkevakuutuksien osalta. Se on henkilökohtainen työeläkevakuutus, jonka määrän voit tietyin rajaehdoin itse päättää. Lisäksi se on verovähennyskelpoinen omassa verotuksessasi – yrittäjyyden edut ilman vaivaa.

YEL-vakuutusmaksu on oman tuloarviosi mukainen. 2017 YEL-vakuutuksen suuruus on 24,1 prosenttia YEL-työtulosta (alle 53-vuotiaat) ja 25,6 prosenttia 53  vuotta täyttäneille ja sitä vanhenmille.

Ensimmäinen YEL-vakuutuksesi

Jos otat ensimmäisen YEL-vakuutuksesi saat siihen 4 vuoden kestoisen alennuksen, joka on suuruudeltaan 22 prosenttia.

Saat YEL-vakuutuksen kauttamme helposti ja voimme hoitaa siihen liittyvät asiat puolestasi. YEL-vakuutusmaksun suuruus riippuu arvioimastasi työtulosta ja voit maksaa YEL-vakuutuksen kuukausittain. YEL-vakuutusmaksu tulee suoraan kotiisi.

Jatkossa sinulta ei siis vähennetä työeläkevakuutuksen osiota ansioistasi, vaan maksat sen osuuden itse sellaisella suuruudella kuin olet itse halunnut.

YEL-vakuutus turvaa sinut mahdollisten ongelmatilanteiden varalta. Se on siis työttömyys- ja terveysturvasi.

Milloin YEL-vakuutus?

YEL-vakuutuksen ottaminen on jatkossa pakollista, jos työskentelet kevytyrittäjämäisesti tai hankit ansiotuloja laskutuspalveluiden kautta ylittäen tietyt ehdot.

Ehdot:

  • Työskentelet laskutuspalvelun ja/tai Free Yrittäjyyden kautta
  • Olet 18-68 vuotias
  • Liiketoimintasi kestää / on kestänyt neljä kuukautta
  • Arviosi työtulostasi on kalenterivuodelle vähintään 7 645,25€

Työtulosi koostuu kaikista tekemistäsi yrittäjämäisistä tuloista. Vaikka työtulosi jäisi alle työtulorajan, voit silti ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen.

YEL-vakuutus tulee ottaa kuuden kuukauden sisällä siitä, kun YEL-vakuutuksen ehdot ovat täyttyneet.

Mitä sinun tarvitsee tehdä?

Me hoidamme asioita puolestasi Free- Laskutuksella. Helpoimmiten pääset YEL-vakuutuksen piiriin, kun hoidat asian kuntoon extranet-palvelumme kautta. Sinun pitää arvioida työtulosi ja sillä perusteella YEL-vakuutusmaksusi astuu voimaan. Saat laskun kuukausittain YEL-vakuutuksesta suoraan kotiisi. Maksat laskun ja nautit YEL-vakuutuksen tuomista eduista.

Huomaathan, että YEL-vakuutus on verovähennyskelpoinen ja YEL-vakuutusmaksuistasi menee tieto automaattisesti verottajalle.

Mikä on työtuloarvio?

Voit arvioida työtulosi sellaiseksi, kuin miten se mielestäsi on paras tehdä. Virallinen ohjeistus on se, että työtuloarviosi vastaa aikaisemman vuoden tulojasi. Tällöin saat myös erinäiset sosiaaliturvat vastaamaan tulotasoasi.

YEL-vakuutuksen ottajalla on mahdollisuus muuttaa työtuloarviotaan vapaasti ja siten reagoida muutoksiin omassa toiminnassaan.

Lisätietoja YEL-vakuutuksen suuruudesta löydät Eläkevakuutusyhtiö VARMA:n sivuilta.

SAIRAUSPÄIVÄRAHA

Arvioidun YEL-tulosi perusteella määräytyy sairauspäivärahakorvauksesi.

ÄITIYS/ISYYSPÄIVÄRAHA + Vanhempainraha

Arvioiden YEL-tulosi perusteella määräytyy vanhempainetuuksien korvaus.

TYÖTTÖMYYSTURVA

YEL-vakuutuksen ottajalla on mahdollisuus saada Kelan peruspäivärahaa (jos YEL-työtulot yli 12564 euroa vuonna 2017).

YEL-vakuutuksen ottaja voi kuulua yrittäjäin tyttömyyskassaan halutessaan.

SYT:n ja AYT:n jäsenenä olet oikeutettu ansiosidonnaiseen päivärahaan neljän kuukauden jälkeen yritystoimintasi lopettamisesta. Katso tarkemmat ehdot yrittäjäin tyttömyyskassojen omilta sivustoilta.

Julia, 22v

Julia, 22v

Opiskelija

Minna, 23v

Minna, 23v

Muusikko

Jaakko, 25v

Jaakko, 25v

Ääniteknikko

Free-Laskutuksen blogissa

Free-Laskutuksen käyttäjä Antti

Mitä teet työksesi? Työkseni teen monenlaisia esiintyvän taiteilijan projektiluontoisia tehtäviä, mutta yksinkertaistaen voisin sanoa olevani tällä hetkellä näyttelijä ja muusikko. Saan näytellä teatteri- ja musikaalituotannoissa, dubata lastenelokuvia, ohjata...

Free:n käyttäjä Paula

Mitä teet työksesi? Työskentelen monipuolisesti kulttuurialalla näyttelijänä ja kulttuurituottajana. Tällä hetkellä näyttelen teatterissa lapsille ja ikäihmisille suunnatuissa ohjelmistoissa. Tämän lisäksi tuotan kahta eri musiikki-hanketta kehitysvammaisille...

Kevytyrittäjälläkin on oikeus jouluun

Kesällä kirjoittelimme, että toivottavasti kaikki muistavat pitää aina välillä lomaa. Viimeinen työviikko ennen joululomia on käynnissä ja monet odottavatkin jo lähestyviä pyhäpäiviä perheen parissa, jotka tulevat varmasti itse kullekin tarpeeseen. Joululomien aikana...

Uutiset

Löydät meidät nyt myös WhatsApista

Te toivoitte ja me toteutuimme! Saatte meihin yhteyden nyt myös WhatsApissa. Käy kokeilemassa sivun vasemmasta alakulmasta olevasta kuvakkeesta ja tervehdi meitä! Voitte laittaa myös suoraan WhatsApp- viestiä numeroon +358 40 6731289

Free-Laskutus Oy mukana perustamassa Uusi Työ Ry:tä

Uusi työ ry on laskutuspalveluiden yhdessä juuri perustama yhdistys, jonka tehtävänä on edistää itsensätyöllistämistä ja kevytyrittäjyyttä. Yhdistyksen tavoitteena on, että itsensätyöllistäminen määritellään selkeästi lainsäädännössä yhtenä työn muotona perinteisen...

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Liittyminen on ilmaista nyt ja aina eikä velvoita sinua mihinkään. Maksat palvelun käytöstä vasta kun alat vastaanottamaan suorituksia.

Kysyttävää? Autamme mielellämme.

asiakaspalvelu@freelaskutus.fi
0203 323 45